Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op de relaties en interacties binnen het (sociale) systeem waar je deel van uitmaakt, zoals je gezin, familie, vrienden of collega's. Wanneer er spanningen of conflicten ontstaan, kan dat de dynamiek verstoren en je het gevoel geven dat de interactie verder uit balans raakt. Dit kan leiden tot nog meer problemen, waardoor je je misschien overweldigd of onbegrepen voelt.
Systeemtherapie gaat dieper in op hoe mensen met elkaar omgaan en hoe onderliggende patronen binnen het systeem (zoals je gezin of relatie) de oorzaak kunnen zijn van problemen of conflicten. Samen werken we aan het herstellen van vertrouwen, het verbeteren van de communicatie en het bouwen aan een omgeving waar je je weer fijn en veilig in voelt.
Systeemtherapie helpt bij het herstellen en verbeteren van relaties binnen jouw sociale systeem. Belangrijk is dat systeemtherapie ervan uitgaat dat problemen niet geïsoleerd zijn, maar sterk worden beïnvloed door jouw omgeving. Daarom wordt er veel rekening gehouden met jouw omgeving en de interacties die je hebt met de mensen om je heen. Je volgt systeemtherapie meestal samen met de mensen uit je systeem, zoals je partner, familie, vrienden, kinderen, broers, zussen of collega's. Het betrekken van deze personen is vaak belangrijk voor het succes van de therapie.
Het doel van systeemtherapie is dat jij en de mensen om je heen elkaar beter gaan begrijpen en samen tot een oplossing komen. Dit bereiken jullie samen door inzicht te krijgen in hoe jullie interacties bijdragen aan het huidige probleem. Door dit bewustzijn kunnen jullie nieuwe manieren vinden om met elkaar om te gaan en samen verandering te realiseren. Uiteindelijk zal dit positieve gevolgen hebben voor je onderlinge relaties.
Als je regelmatig tegen dezelfde problemen aan loopt in bepaalde relaties, kan systeemtherapie een effectieve oplossing zijn. Je wilt misschien achterhalen waarom er steeds dezelfde situaties ontstaan tussen jou en een ander persoon of groep binnen jouw (sociale) systeem. Wanneer dit steeds opnieuw blijft gebeuren en de negatieve gevolgen zich blijven herhalen, is de kans groot dat je dit probleem wilt aanpakken.
Systeemtherapie is dan een goede optie. Doordat je je naasten ook betrekt bij het proces ontstaat er meer ruimte voor wederzijds begrip tussen jou en de mensen in je omgeving, wat een positieve werking heeft op de dynamiek binnen het systeem. Systeemtherapie kan helpen bij verschillende soorten problemen zoals problemen in relaties, opvoedingsuitdagingen, burn-outklachten, rouwverwerking en depressie. Als relatieproblemen alleen jou en je partner betreft kan relatietherapie een geschikte optie zijn.
Systeemtherapie kan veel betekenen wanneer je te maken hebt met conflicten binnen je relaties of gezin. Misschien loop je vast in de communicatie met je partner of kinderen, of merk je spanningen die moeilijk te doorbreken zijn. Het kan erg frustrerend en verdrietig zijn als je niet meer weet hoe je samen verder moet. Bijvoorbeeld bij een scheiding kan systeemtherapie je helpen om, ook al zijn jullie geen partners meer, toch als ouders goed samen te werken in het belang van de kinderen.
Daarnaast kunnen er ook in fases van verandering, zoals de puberteit of wanneer kinderen het huis uitgaan spanningen ontstaan. Systeemtherapie helpt je om hierin een gezonde balans te vinden tussen verbondenheid en zelfstandigheid, zodat jullie als gezin kunnen blijven functioneren, ook tijdens moeilijke momenten.
Systeemtherapie is ook waardevol bij problemen met zelfbeeld en sociale vaardigheden, zoals onzekerheid in relaties, moeite met voor jezelf opkomen of leiding nemen. Samen werken we aan het doorbreken van oude patronen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om je sterker en zekerder te voelen.
Voor samengestelde gezinnen helpt systeemtherapie om iedereen een plek te geven, zodat elk gezinslid zich gezien en gehoord voelt. Ouders leren omgaan met schuldgevoelens en vinden een gezonde balans in de nieuwe gezinssituatie. Daarnaast kan bij lichamelijke aandoeningen systeemtherapie gezinnen richting geven om samen te leren omgaan met de situatie en elkaar te steunen.
In situaties waar huiselijk geweld voorkomt kan systeemtherapie bijdragen aan het creëren van een veilige, respectvolle omgeving om met de problemen aan de slag te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Het kan voorkomen dat niet iedereen in jouw systeem bereid is om deel te nemen aan systeemtherapie. Dit betekent niet dat therapie niet effectief kan zijn. Jouw systeemtherapeut kan ook individueel met jou samenwerken om de dynamiek binnen het systeem te begrijpen en nieuwe manieren te vinden om met de situatie om te gaan. Door aan je eigen gedrag en inzichten te werken, kun je al positieve veranderingen teweegbrengen die invloed hebben op het hele systeem, zelfs als iemand niet bereid is om samen met jou systeemtherapie te volgen.
Wil jij aan de slag met systeemtherapie of heb jij andere vragen, neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!
Het doel van systeemtherapie is om de relaties die je hebt en de dynamiek daarin beter te begrijpen, te verbeteren en te versterken. Door samen te werken aan communicatie en wederzijds begrip, helpt systeemtherapie om een positieve en gezonde interacties in omgang met elkaar terug te brengen in jouw relaties. Hierdoor ontstaat er een betere balans en wordt de verbinding tussen de betrokkenen sterker.
Systeemtherapie is geschikt wanneer je merkt dat er steeds terugkerende problemen zijn in je relaties, of dat conflicten binnen je gezin of sociale kring aanhouden. Het kan helpen bij communicatieproblemen, spanningen binnen een relatie of gezin, bij grote veranderingen zoals een scheiding, of tijdens moeilijke levensfases zoals de puberteit of het uitvliegen van kinderen. Ook in samengestelde gezinnen of op de werkvloer, waar groepsdynamiek belangrijk is, kan systeemtherapie ondersteuning bieden.
Tijdens een sessie onderzoekt jouw systeemtherapeut samen met jou en met wie je systeemtherapie volgt de problemen die er spelen en hoe deze naar voren komen in de interacties binnen jullie systeem. Er wordt gekeken naar de onderliggende patronen die deze dynamiek beïnvloeden en hoe deze kunnen worden verbeterd.
Naast de uitdagingen richten jullie juist ook op de sterke punten van het systeem, die een belangrijke rol spelen in positieve verandering. Zo werken jullie samen aan het herstellen en versterken van jullie band.
Bij systeemtherapie werkt jouw systeemtherapeut samen met jou en de mensen in jouw systeem om de klachten en problemen te onderzoeken. Jouw therapeut kijkt naar hoe het systeem is opgebouwd en hoe de dynamiek tussen jullie functioneert. Samen onderzoeken jullie hoe de problemen zijn ontstaan, welke impact ze hebben op iedereen die erbij betrokken is, en welke veranderingen gewenst zijn. Daarbij wordt ook gekeken wat er nodig is om deze veranderingen daadwerkelijk te realiseren.
Tijdens dit proces ligt de focus niet alleen op de problemen. Jouw systeemtherapeut zal ook aandacht besteden aan de sterke kanten van jouw systeem en wat er al goed gaat. Het doel is niet om de oorzaken van de problemen vast te stellen, maar om samen mogelijkheden te ontdekken om de situatie op een positieve manier te veranderen. Het benutten van de sterke punten van jouw systeem speelt een belangrijke rol in het creëren van duurzame veranderingen.
PsyExperts biedt gespecialiseerde systeemtherapie aan op diverse locaties, met een team van ervaren therapeuten die klaarstaan om te ondersteunen bij het vinden van balans en betekenis in het leven. Hieronder volgt een overzicht van de locaties waar systeemtherapie beschikbaar is:
PsyExperts staat garant voor kwaliteit en deskundigheid, ongeacht de locatie.