Na afronding van mijn studie in 2012, ben ik als psychosociaal therapeut gaan werken.
In je leven kun je soms vastlopen. Bij sommige mensen gebeurt dat vrij onverwacht, andere mensen worstelen hun hele leven met bepaalde klachten. Als je ‘vastloopt’ neemt je overlevingssysteem het roer over… Het wil je beschermen, het zorgt ervoor dat niets dat van buiten komt nog binnen kan komen, en niets dat van binnen zit nog naar buiten kan. Een mooi compliment komt bijvoorbeeld niet meer binnen. Of je voelt je somber en leeg. Waar expressie ontbreekt ontstaat vaak ‘depressie’.
Wat ik het mooiste aan mijn werk vind is dat mensen in therapie ontdekken dat het antwoord dat zij zoeken niet ergens ver weg buiten henzelf ligt, maar juist in henzelf. Dat geeft houvast en vertrouwen in jezelf. Wanneer de verbinding met jezelf weer tot stand komt, je jezelf leert begrijpen, kan het leven weer gaan stromen.
Hoe ik werk:
- Naast je staan als mens en professional vind ik belangrijk, ik kan jouw gedachten niet lezen, ik kan niet door je heen kijken en ja, ook ik heb nog steeds mijn valkuilen. Ook ik ben mens, net als jij.
- Ik werk integratief dat houdt in dat er verschillende effectief bewezen therapievormen tegelijkertijd kunnen worden ingezet. Zo wordt jouw doel op verschillende manieren benaderd en kan er goed worden aangesloten op wat bij jou past. Ben je niet zo’n prater dan kunnen we bijvoorbeeld met beelden werken, zit je veel in je hoofd dan gaan we juist wat meer connectie maken met het lichaam.
- De vorm waarin de therapie gegeven wordt kan verschillen. Er kan gepraat worden, we kunnen gebruik maken van muziek, creatieve opdrachten, beelden, lichaamsgerichte- of ademhalingstechnieken of praktische opdrachten.
- Jij bent en blijft de regisseur van jouw eigen proces, je hebt dus altijd inspraak en kan en mag altijd aangeven je wel/ niet wil.
- Sommige mensen denken dat je in een therapieproces vooral gaat huilen. Je zult ontdekken dat er ook ruimte is voor humor. Juist wanneer je weer dieper in contact komt met jezelf komt je ware vreugde vaak ook weer vrij.
- De taal van jouw lichaam… De verbinding met je lichaam is erg belangrijk. Soms zijn we door onze ervaringen vooral in ons hoofd gaan leven. In therapie ga je (opnieuw) ontdekken hoe je de taal van jouw lijf (beter) kunt verstaan en hoe je met je lichaam kunt samenwerken zodat je de informatie die jouw lichaam geeft kunt gebruiken.
- Beeldcommunicatie… Wist je dat een beeld veel sneller in je brein wordt verwerkt dan gesproken of geschreven woorden? In 2017 ben ik mij gaan specialiseren in Beeldcommunicatie, dit is een techniek die voortkomt uit de Transactionele Analyse. Een beeld kan zoveel meer zeggen dan vele woorden. Stel dat ik iets uiteen wil zetten over hechting, dan kan ik je het een en ander mondeling uitleggen. Je zult dat ongetwijfeld verstandelijk begrijpen, maar wanneer ik het in een beeld neerzet dan vóél je het ook. En dat laatste is belangrijk, want als je je eigen verhaal cognitief begrijpt én kunt doorvoelen dan kan het een plekje krijgen in jouw leven.
- Emoties… Er kan zoveel gebeurd zijn waardoor we niet meer leven vanuit verlangen en vrijheid. Onze emoties nemen het dan over. Denk bijvoorbeeld aan angst, verdriet of boosheid… Wanneer we het doel van een bepaalde emotie niet begrijpen kun je er “last” van krijgen, denk aan paniekaanvallen of hevige boosheid. Zo’n emotie blijft dan als het ware aan je hoofd of lijf “zeuren” tótdat je horen wil wat het jou wil zeggen. Emoties hebben een belangrijke functie. Als je de taal van je emoties leert begrijpen ga je ontdekken dat jouw emoties vóór jou kunnen werken in plaats van ‘tegen’ je.