Somatic experiencing is een psychosomatische benadering die je kan helpen bij het verwerken en loslaten van stress en trauma. De methode richt zich op het ontladen van opgeslagen spanning in je lichaam, die kan zijn ontstaan door onverwerkte of traumatische ervaringen. Somatic experiencing is een vorm van lichaamsgerichte therapie en wordt niet alleen toegepast bij trauma maar kan ook ondersteuning bieden bij klachten zoals angst, chronische pijn, burn-out en emotionele blokkades.
Somatic experiencing helpt je om de natuurlijke balans in je zenuwstelsel te herstellen, waardoor je beter leert omgaan met stress en spanning. De letterlijke betekenis van somatic experiencing is dan ook ‘ervaren in het lichaam’. Dit gebeurt door middel van de 'felt sense', waarbij je je bewust wordt van je lichamelijke sensaties, zoals warmte, koude, kippenvel, tintelingen, je ademhaling of hartslag. Deze sensaties helpen je om opgeslagen spanning los te laten.
Somatic experiencing ondersteunt je in het afronden van reacties die door stress of trauma vastzitten. Hierdoor wordt de spanning in je lichaam geleidelijk verminderd en krijgt je zenuwstelsel de kans om weer in balans te komen.
Somatic experiencing kan worden ingezet wanneer een onverwerkte ervaring je leven blijft beïnvloeden. Misschien herinner je deze ervaring als iets schokkends, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms merk je niet direct dat een bepaalde gebeurtenis later voor klachten kan zorgen.
Omdat de focus ligt op het ervaren van je lichamelijke sensaties, hoef je niet precies te weten welke gebeurtenis of ervaring jouw klachten heeft veroorzaakt. Het gaat erom hoe je lichaam nu reageert, zodat je op een veilige manier spanningen kunt loslaten. Zo krijg je stap voor stap meer rust en stabiliteit in je dagelijks leven.
Voel je dat het tijd is om spanning los te laten en weer in balans te komen? Aarzel niet om contact op te nemen en een afspraak te maken.
Wanneer je iets schokkends hebt meemaakt, kun je daar vaak niet meteen op reageren. De gebeurtenis is zo onverwachts en snel, dat je hersenen overbelast kunnen raken en je lichaam bevriest. In sommige gevallen kunnen je hersenen zo’n soort gebeurtenis wel verwerken en het een plek geven. Als dit niet het geval is en je hier nog een langere tijd last van hebt, dan heb je een trauma opgelopen.
Er zijn verschillende vormen van trauma die een diepe impact kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is een aanval waar je niet aan kan ontsnappen zoals bij seksueel misbruik, geweld of oorlog en trauma's die het evenwicht verstoren, zoals een val of auto-ongeluk. Fysieke verwondingen, zoals bij operaties, kunnen ook traumatisch zijn. Natuurrampen of het getuige zijn van een traumatische gebeurtenis kunnen ook blijvende gevolgen hebben. Daarnaast zijn er ontwikkelingstrauma’s of emotionele trauma's, bijvoorbeeld als je vroeger verwaarloosd bent of een dierbaar persoon hebt verloren.
Somatic experiencing is niet alleen bedoeld voor mensen met trauma’s. Het kan ook heel behulpzaam zijn als je worstelt met een burn-out, langdurige stress of aanhoudende pijnklachten. Somatic experience is dus effectief voor iedereen die negatieve ervaringen of stress vast heeft zitten in het lichaam.
Wil je ontdekken hoe somatic experiencing jou kan helpen om spanning los te laten? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Jouw somatic experience therapeut helpt je om de gevoelens van je lichaam te verkennen. Je wordt begeleid bij het ontdekken van veilige plekken in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld plekken in je lichaam die niet zijn beïnvloed door een trauma.
Jouw therapeut helpt je ook om bewust te worden van jouw persoonlijke hulpbronnen die ervoor kunnen zorgen dat het verwerkingsproces beter verloopt. Dit kunnen interne of externe hulpbronnen zijn. Interne hulpbronnen zijn bijvoorbeeld creativiteit, contact met de grond, humor of je intelligentie. Externe hulpbronnen zijn je familie, vrienden, plekken die voor jou fijn aanvoelen. Deze hulpbronnen zorgen ervoor dat je lichaam een veilig en ontspannen gevoel krijgt.
Hierdoor wordt de voortdurende spanning in je lichaam verbroken. Door in kleine stapjes te werken, tussen spanning en ontspanning, blijf je het gevoel van controle houden. De vastzittende spanning komt hierdoor op een veilige en rustige manier vrij. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een stuk minder stress zult ervaren.
Bij eenmalige trauma’s is een beperkt aantal sessies vaak voldoende. Bij meerdere trauma’s of bij een ontwikkelingstrauma zijn er vaak wat meer sessies nodig en ben je vaak een wat langere tijd bezig met de therapie maar dit is heel erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je kunt altijd met jouw therapeut bespreken wat de duur van jouw therapie ongeveer zal gaan zijn.
Nee, bij somatic experiencing hoef je niet opnieuw door je traumatische ervaring heen te gaan. De focus ligt op het geleidelijk loslaten van fysieke spanning, zonder dat je de gebeurtenis opnieuw hoeft te herbeleven.
Ja, somatic experiencing is een veilige en geleidelijke aanpak. Het werkt op een manier die voorkomt dat je wordt overspoeld door emoties of sensaties. Jouw therapeut biedt je een veilige en comfortabele omgeving waarin jij je fijn voelt.
Somatic experiencing heeft meerdere voordelen, zoals: minder stress, verbetert lichaamsbewustzijn, fysieke klachten worden minder en een groter gevoel van rust.
Het aantal sessies dat nodig is verschilt per persoon en kan af hangen van hoe erg jouw trauma is, als je daarmee te maken hebt. Sommige mensen voelen al verbetering na enkele sessies, terwijl anderen meer sessies nodig hebben.