• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Rouwverwerking fasen

Kom ik hier nog wel uit? Kan ik de pijn aan? Mag ik nog wel leuke momenten hebben? Kan ik nog wel gelukkig worden? Red ik het wel zonder hem/haar? Had ik niet meer moeten doen?

Wat is er aan de hand?

Je hebt een groot verlies geleden. De klap voelt te groot om aan te kunnen. Vertwijfeling, angst, verdriet, pijn, boosheid en schuldgevoel kunnen elkaar afwisselen. Het verlies van een dierbare kan een traumatische ervaring zijn die je hele basis aantast. Het is onmogelijk om zomaar even verder te gaan. Het vergt heel wat revalidatie voordat je weer hersteld bent.

Rouwverwerking fasen

Een rouwproces verloopt meestal in de volgende fasen:

  1. Ontkenning
   Je hebt de neiging om de volle werkelijkheid gevoelsmatig te ontkennen om die vervolgens slechts in kleine brokken door te laten.
  2. Protest of boosheid
   Wat is er precies fout gegaan en wie kun je daarvoor verantwoordelijk houden? Met veel boosheid, huilen, schreeuwen en soms zelfs wraakgevoelens.
  3. Onderhandelen en vechten
   Jezelf doelen stellen of beloften doen. Je probeert gevoelsmatig iets terug te winnen door nieuwe dingen te doen of door anders te leven.
  4. Depressie
   Je kunt niet meer ontsnappen aan het verdriet en voelt je neerslachtig of zelfs depressief. Je voelt je down en sluit je af voor contact met anderen. Misschien ga je ook wel teveel drinken of andere dingen doen die verdoven.
  5. Aanvaarding
   Je legt je neer bij het verlies en gaat kijken hoe je verder kunt zonder je geliefde.

Als het niet lukt om eruit te komen

Vaak verloopt rouw in bovenstaande fasen. Het is een manier om door het proces heen te komen en niet emotioneel in paniek te raken. Rouw is niet in tijd te vangen maar meestal merk je dat de scherpste kantjes er langzaam vanaf gaan. Vaak nadat er een jaar voorbij is want dan zijn alle belangrijke gebeurtenissen een keer gepasseerd. Maar soms blijf je erg hangen in de pijn met de bijbehorende gevoelens. Lukt het maar niet om het langzaam een plek te gaan geven. Dan dreigt ‘verstoorde rouw’.

Hoe kun je voorkomen dat het erger wordt

Ga naar het verdriet toe in plaats van ervan af! Zoek steun, praat erover. Neem er genoeg tijd voor maar stap er ook regelmatig uit en zoek afleiding. Voor het praten, maar ook voor eventuele verwerking van extreme gevoelens kun je ook bij een therapeut terecht.

Hoe kan PsyExperts je helpen

We kunnen je verdriet niet wegnemen. Een groot verlies brengt helaas verdriet met zich mee. Wat we wel voor je kunnen doen: je steunen, open staan voor je verhaal en je verdriet. Samen kijken we hoe je het voor elkaar kunt krijgen om het rouwproces goed te doorlopen zonder in paniek of moedeloos te raken. Extreme gevoelens en daaraan gekoppelde denkbeelden kunnen we je helpen verwerken. We kijken welke begeleiding bij jou als persoon past.

Contact met Psyexperts

Wil jij contact opnemen met Psyexperts over de mogelijkheiden bij ons, of heb je een vraag? Dat kan via de contactpagina op psyexperts. Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hieronder je gegevens achter.