Lichaamsgerichte therapie Arnhem
Inhoudsopgave
Lichaamsgerichte therapie in Arnhem bij PsyExperts
In de Westerse psychologie werden lichaam en psyche lange tijd als aparte onderdelen beschouwd. Echter, staat ons lichaam niet los van onze geest maar vergeten we nog weleens om die twee met elkaar in verbinding te laten staan. Ons lichaam denkt in beweging en ons hoofd in gedachten, maar het is een geheel. Ondanks dat we praktisch zijn ingesteld hier in het Westen, is het niet vanzelfsprekend dat we bewust zijn van ons lichaam.
Wij staan klaar om je weer in verbinding te laten komen met je lijf! Omdat iedereen uniek is, nemen we uitgebreid de tijd om te kijken wat jij nodig hebt. Lichaamsgerichte therapie is te volgen bij onze zeer ervaren therapeuten. Bekijk hieronder wie jou het meest aanspreekt. Heb je hulp nodig bij een afspraak maken? Of zijn er andere zaken die je graag wilt weten? Neem gerust contact met ons op. Ons secretariaat staat je met alle liefde te woord!
Door keuzes en inzichten niet alleen te zien, maar ze ook lichamelijk te ervaren, ben je beter in staat om de juiste beslissingen voor jezelf te maken in het dagelijks leven.
Waarvoor is lichaamsgericht therapie in Arnhem en wat is het doel?
Lichaamsgericht therapie kan breed worden ingezet als therapievorm. Deze manier van therapie draagt bij aan een belangrijk stuk persoonlijke ontwikkeling. Het doel van lichaamsgerichte therapie is bewustwording van signalen vanuit het lichaam. Daarbij onderzoek je samen met de therapeut hoe emoties, gedachten en lichamelijke reacties invloed hebben op elkaar.
Het resultaat hiervan is dat je beter met deze signalen en jezelf om leert gaan. Vaak zien wij dat bepaalde problemen zich uiten in je lichaam in een vorm van spanning of pijn.
Deze therapievorm kan worden ingezet bij zowel lichamelijke- als mentale uitdagingen zoals: stress, spanning, angst, depressie, verslavingsproblemen, trauma en PTSS. Lichaamsgerichte therapie kan daarnaast helpen bij emotieregulatie omdat je handvatten aangereikt krijgt om beter met je gevoel om te gaan.
Verder kan het ook helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit komt doordat je aan de slag gaat met het verbeteren van je lichaamsbewustzijn en positieve lichamelijke ervaringen. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld. Jij weet beter wat goed is voor je en wat niet.
Wat ga je doen bij deze therapievorm?
Hoe jouw therapiesessies vorm gaan krijgen is erg afhankelijk van jouw hulpvraag en de aanpak van jouw therapeut. De eerste sessie met je therapeut zal in ieder geval altijd bestaan uit een intakegesprek. Hierbij krijgen zowel jij als de therapeut een beter beeld van jouw hulpvraag. Jullie stellen in deze sessie samen concrete doelen op en bepalen de beste benadering die bij jou past.
Er bestaan verschillende benaderingen binnen lichaamsgerichte therapie. Voorbeelden hiervan zijn: fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken en het werken met kleine opstellingen of delen van jou; deze oefeningen verschaffen inzicht in interne processen. Het specifieke verloop van een sessie varieert dus afhankelijk van wat passend is bij jou.
Welke benadering is kenmerkend voor lichaamsgerichte therapie?
Bij lichaamsgerichte therapie wordt er rekening gehouden dat lichaam en psyche met elkaar verbonden zijn, dit wordt de holistische benadering genoemd. Hoewel dit concept relatief nieuw is in Westerse psychotherapie, is het al duizenden jaren een gangbare benadering in Oosterse culturen. In tegenstelling tot alleen het behandelen van de geestelijke aspecten van een probleem, wordt er bij deze benadering ook aandacht geschonken aan emoties, gedachten en lichamelijke sensaties.
De overeenkomst tussen lichaamsgerichte therapie en Oosterse culturen zit hem met name in het begrijpen en ontwikkelen van de relatie tussen lichaam en geest. In veel Oosterse tradities, zoals: Yoga, Tai Chi, Qigong en traditionele Chinese geneeskundige, wordt al eeuwenlang gewerkt vanuit holistisch oogpunt. Hierbij zijn lichaam, geest en energieën nauw met elkaar verbonden.
Bij wie kan ik lichaamsgerichte therapie volgen?
Sancia
Tom
Annelies
Eric
Caroline
Julie
Jesse
Wat zeggen onze cliënten?
Veelgestelde vragen
De grondlegger van lichaamsgerichte therapie is Wilhelm Reich. Hij ontdekte in de jaren ’30 dat onderdrukte emoties spierspanningen in het lichaam veroorzaakten, wat hij ‘lichaamsbepantsering’ noemde. Hij begon een methode te ontwikkelen om via druk op deze spierspanningen emotionele ontlading te laten plaatsvinden. Voor meer informatie over het ontstaan van lichaamsgerichte therapie kun je onze uitlegpagina over lichaamsgerichte therapie lezen.
Het is aan te raden om fijn zittende kleding te dragen die niet knelt waarin je jezelf goed kunt bewegen.