• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Ik word gepest

Waarom moeten ze mij hebben? Ben ik echt zo stom? Ligt het allemaal aan mij? Kan ik het tij nog wel keren? Moet ik het gevecht aangaan of kan ik het beter opgeven?

Waarom word ik gepest?

Vaak heeft de pester een zwakke plek die hij of zij (via jouw rug) wil camoufleren. De pester wil zichzelf misschien sterk voelen door iemand de grond in te boren of de acceptatie van een groep voelen door samen iemand te kleineren. Er wordt dan een slachtoffer gezocht. Iemand die afwijkt of kwetsbaar is. Misschien is het wel doordat je te dicht bij je gevoel staat om mee te doen aan sociale spelletjes en groepsgedrag. Maar soms ben je ook helaas net op het verkeerde moment op de verkeerde plek.

Wat maakt pesten zo erg?

Ieder mens heeft van nature behoefte aan waardering, verbondenheid en veiligheid. Als je gepest wordt, de pispaal bent, tast dat alle drie deze basisbehoeften aan. Alle pijlers worden dan onder je uit getrokken en je gevoel van ‘er mogen zijn’ staat zwaar onder druk. Dit kan paniek veroorzaken en zelfs wanhoop.

Hoe kan ik voorkomen dat het erger wordt?

Het is goed om eerst te kijken of je iets kunt veranderen in de manier hoe je je opstelt. Ook al is er niets mis mee, misschien is een kleine aanpassing toch handig. Maar het moet wel blijven kloppen met je gevoel want jezelf trouw blijven is belangrijk. Misschien helpt het om een gesprek aan te gaan met een pester (liefst één op één). Maar als dit allemaal niet lukt is het goed om hulp te zoeken. De schade blijft anders oplopen en je kunt hier nog lang last van ervaren.

Hoe kan PsyExperts me helpen?

Wij luisteren naar je verhaal, kijken wat je hebt meegemaakt en wat het met je gedaan heeft. Samen zoeken we naar een weg om ermee om te gaan. We gaan kijken naar wat je nodig hebt om dit te kunnen. We hebben experts in huis op het gebied van pesten dus je kunt ervan op aan dat je in goede handen bent.

Contact met Psyexperts

Wil jij contact opnemen met Psyexperts over de mogelijkheiden bij ons, of heb je een vraag? Dat kan via de contactpagina op psyexperts. Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hieronder je gegevens achter.