Hulp bij tinnitus

Ik ben Giel Dietzenbacher en behandel al ruim 10 jaar mensen met tinnitus. Vaak geven hulpverleners aan: “Daar is niets aan te doen, je moet er maar mee leven.” Deze boodschappen vind ik zacht gezegd heel erg jammer want dan laat je mensen onnodig lijden. Want lijden is het! Als je tinnitus hebt, kan je leven totaal ontwricht worden. Er zijn zelfs mensen die zelfmoord plegen omdat ze echt niet meer verder kunnen en dan eindelijk van die constante marteling verlost zijn. Gelukkig is er een oplossing. Ben je hier benieuwd naar, lees dan verder of meld je aan bij PsyExperts. 

Welke tinnitus geluiden of symptomen zijn er?

Vaak is het geluid een hoge piep of fluittoon. Maar soms ook een lage bromtoon, gesis of een kloppend geluid. De geluiden kunnen soms heel subtiel en soms heel erg hard zijn.

Tinnitus oorzaken

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van tinnitus. Maar vaak is er sprake van gehoorbeschadiging door ouderdom of door harde geluiden. Er ontbreekt dan een bepaalde geluidsfrequentie. De hersenen gaan dat ontbrekende stukje dan invullen en blijven dat doen. Dan is er sprake van een tinnitus geluid. Je denkt dat geluid te horen maar het wordt in je eigen hersenpan gemaakt. En dan geluid wordt erger als je psychisch flink belast bent.

Psychische gesteldheid

Tinnitus heeft dus ook heel erg te maken met je psychische gesteldheid. Na een tijd van overbelasting kun je een tinnitus geluid gaan horen dat er misschien al was, maar tot dan toe weggefilterd kon worden. Door de extra last die je dan ervaart en de angst dat je het constante geluid niet aankunt, kun je dan helemaal alle gevoel van controle verliezen. En als je er dan ook nog slecht door gaat slapen is het begrijpelijk dat er paniek uitbreekt.

Tinnitus plots verdwenen

Misschien heb je het ook ervaren: plots is het geluid van de tinnitus verdwenen. Hoe kan dat? Dat maakt in ieder geval duidelijk dat het geluid door jezelf te beïnvloeden is. Een gehoorbeschadiging kan niet in één keer weg zijn. Als jij minder gestrest bent, minder bang bent voor het geluid en in staat bent om je aandacht rustig ergens anders op te richten, gaat het geluid weer naar de achtergrond en wordt het zoiets als ‘langs het spoor wonen’. Je hoort het geluid nauwelijks of niet meer.

Hulp bij tinnitus door een nieuwe behandeling

Bij PsyExperts hebben we een nieuwe tinnitus behandeling. We combineren cognitieve gedragstherapie, ontspanningstherapie, mindfulness en exposure therapie met een revolutionaire verwerkingstherapie. De lading die er op de tinnitus zit vermindert aanzienlijk waardoor je met behulp van de mindfulness training in staat bent om je aandacht te verleggen naar andere dingen dan het belastende geluid. Ook hebben we een erg goede manier om de tinnitus-stress uit je lijf te krijgen. Met deze methodieken zul je merken dat je heel goed kunt leven met tinnitus. En als het geluid toch een keer terugkomt is het vooral een boodschapper die aangeeft dat je het misschien weer even wat rustiger aan moet doen. Dan helpt de tinnitus je zelfs om weer beter voor jezelf te zorgen. 

Waarom PsyExperts

  • Deels vergoed met aanvullende verzekering

  • Zonder doorverwijzing mogelijk

  • Geen wachtlijst

  • Specialist in verschillende klachten

  • Zorg op maat voor jou