Hoogsensitief kenmerken

Waarom ben ik zo anders? Stel ik me niet aan? Word ik wel gezien of gehoord? Waarom begrijpen mensen me niet? Vraag ik nou zo veel? Waarom doet iedereen maar wat, is iedereen zo oppervlakkig? Hoor ik er wel bij?

Wat is er aan de hand?

Misschien ben je wel erg hoogsensitief. Net zoals er mensen zijn die duidelijk impulsiever zijn dan anderen, zijn er ook mensen die duidelijk sensitiever zijn dan anderen. Als je erg hoogsensitief bent kun je je goed verplaatsten in een ander, zoek je meer diepgang, denk je wat dieper na over dingen, kijk je altijd hoe dingen beter kunnen. Wij geloven dat sensitiviteit geen alles of niets principe is maar dat er verschillende gradaties in zijn.

Nadelen hoogsensitiviteit

Als (hoog) sensitief persoon denken je vaak dieper na over dingen en vind je dat iedereen zo eigenlijk zou moeten zijn. Anderen kunnen vaak dan ook niet voldoen aan je hoge standaarden en dat leidt (van twee kanten) tot frustraties. Je voelt je soms wat geïsoleerd en gaat misschien aan jezelf twijfelen. En anderen zien je al snel als lastig of te gevoelig. Ook kan het je veel energie kosten als je de lat altijd hoog legt. En als je hoog sensitief bent raak je ook nog eens vermoeid door alle prikkels die je binnenkrijgt.

Zegen en vloek tegelijk

Je gevoel staat meer dan gemiddeld open waardoor je meer van dingen kunt genieten en je beter kunt meeleven met een ander maar waardoor je ook meer last kunt hebben van negatieve emoties. Je (zelf)bewustzijn is hoger dan gemiddeld waardoor je goed naar jezelf kunt kijken, maar waardoor je ook kritischer naar jezelf toe kunt zijn en je meer stress ervaart. Je hebt het vermogen om dingen van alle kanten te bekijken en verbanden te leggen waardoor je creatief met kennis en vaardigheden om kunt gaan maar waardoor je ook soms bij het opnemen van informatie de aandacht kwijt kunt raken. Je zintuigen staan meer open waardoor je bewuster kunt genieten van dingen maar waardoor je ook eerder overprikkeld zult raken.

Hoogsensitief kenmerken

Herken je enkele van de onderstaande kenmerken dan ben je waarschijnlijk sensitief. Herken je bijna alles en in hoge mate dan gaat het eerder richting hoog sensitief.

  • snel overprikkeld of moe
  • dieper nadenken over dingen dan anderen
  • je goed kunnen inleven en stemmingen overnemen
  • moeilijk keuzes kunnen maken
  • emoties sterker voelen dan anderen
  • gevoelig zijn voor stress
  • het moeilijk vinden om op de vingers gekeken te worden

Omgaan met hoogsensitiviteit, voorkomen dat je steeds meer vastloopt

Het is belangrijk om gevoelens aan te kunnen, er niet perse iets mee te hoeven. Je hebt misschien het gevoel dat dingen altijd opgelost of uitgepraat moeten worden. Je moet leren dat het soms beter is om gevoelens ‘er te laten zijn’. Ook is het belangrijk om niet altijd na te denken maar ook genoeg in het hier en nu te zijn. Anders raakt je energie snel op. Probeer ook te accepteren dat andere mensen anders zijn. Dat voorkomt een hoop frustratie. Ook is het goed om grenzen te stellen. Wat kun je aan en waar houdt het begrip voor een ander op? Dit is slechts een greep uit adviezen die je in therapie kunt krijgen. Maar je krijgt er ook de hulp bij om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Hoe kan PsyExperts je helpen?

We kijken naar wat er speelt en wat je nodig hebt om hier goed mee om te kunnen gaan. Wat is hoogsensitiviteit, welke beperkingen kent het en hoe kom je weer bij de positieve kanten die het ook met zich meebrengt. We kijken wie jij bent en wat jou kan helpen. Dat kan op de volgende gebieden zijn: gevoel, gedachten en gedrag. We werken met verschillende therapievormen en technieken: van Mindfulness en Focusing tot verwerkingstherapie, cognitieve gedragstherapie enzovoorts. We kunnen je dus altijd goed helpen, wat je ook nodig hebt. We kijken hoe je weer kunt ontspannen en genieten. En hoe je weer in je kracht kunt komen en je richten op dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Contact met Psyexperts

Wil jij contact opnemen met Psyexperts over de mogelijkheiden bij ons, of heb je een vraag? Dat kan via de contactpagina op psyexperts. Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hieronder je gegevens achter.