Iedereen maakt wel eens vervelende dingen mee. En vaak heeft de verwerking ervan een natuurlijk verloop, krijgt de gebeurtenis langzaam een plek. Daarom hoef je ook niet meteen aan hulp te denken als er iets ergs gebeurd is. Maar soms lukt het maar niet om het los te laten of een plek te geven en blijf je teveel last hebben.
Het helen van een trauma begint met het erkennen ervan, PsyExperts helpt!
Er zijn veel manieren waarop je emotionele schade op kunt lopen. Als je een levensbedreigende situatie meemaakt, als je gekleineerd, buitengesloten, gepest, in de steek gelaten, bedrogen of zomaar ontslagen wordt. Maar ook als je als kind niet gesteund of slecht behandeld wordt door je ouders. En misschien is het wel iets anders, feit is dat je klappen hebt opgelopen en dat de bijkomende gevoelens niet vanzelf overgaan. En vaak ook de denkbeelden en het gedrag die daar het gevolg van zijn.
Je spreekt van een trauma als er sprake is van een zeer aangrijpende gebeurtenis (of een reeks van gebeurtenissen) waarbij je bang bent geweest dood te gaan, een ernstige verwonding op te lopen of je lichamelijke integriteit (bijvoorbeeld bij aanranding of verkrachting) in gevaar was. Hierbij heb je je heel erg bang of hulpeloos gevoeld of gevoelens van afschuw gehad en blijven deze gevoelens je parten spelen.
Het kan zijn dat de gebeurtenis gewoon te heftig was. Als je je erg in gevaar gevoeld hebt is het moeilijk om de gebeurtenis achter je te laten. Je ‘alarmsysteem’ blijft je maar waarschuwen dat je zoiets niet nog een keer moet meemaken. Het kan ook zijn dat je al wat kwetsbaar bent, misschien doordat je een erg ‘open’ persoon bent of door eerdere gebeurtenissen of door huidige omstandigheden. Hoe dan ook, als wat er gebeurd is niet vanzelf een plek krijgt, is het goed om hier hulp bij te zoeken.
Vaak kun je al een deel van de lading kwijt door erover te praten. Als je daar iemand voor hebt is dat heel fijn. Maar meestal is er nog wel iets meer nodig. In therapie kan de hulp veel verder gaan. Je leert eerst hoe je de controle terug kunt krijgen. Je leert om te gaan met heftige gevoelens, zodat je er niet van in paniek hoeft te raken en gaat vechten of vluchten. Ook wordt er gekeken naar verkeerde denkpatronen die je hebt opgelopen door de ervaring(en). Een zeer effectieve methode om emotionele lading te verminderen is EMDR. Hierbij worden de opgeslagen emoties ontladen en de negatieve denkpatronen omgebogen.
Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat dat niet echt de oplossing is. De gevoelens komen dan toch steeds weer bovendrijven en vaak wordt de schade alleen maar groter: Je trekt je sociaal gezien wat terug, slaapt slecht, bent erg prikkelbaar of krijgt last van lichamelijke klachten. Nee, dan maar toch beter even door de zure appel heen bijten. En vaak, als je de stap eenmaal hebt genomen, voel je ook weer een stukje controle terugkomen.
Wij kijken niet alleen naar wat precies de schade is, maar ook naar welke hulp het beste past bij wat je hebt meegemaakt en bij wie jij als persoon bent. Samen kijken we naar wat voor jou de beste aanpak is.
Een therapievorm die bekend staat om zijn efficiënte werking is EMDR. Deze methode werkt het allerbest bij een enkelvoudig trauma: een eenmalige gebeurtenis die voor de emotionele schade heeft gezorgd. Maar ook als de schade door meerdere gebeurtenissen is opgelopen kan EMDR heel goed helpen.
Als voorbereiding op de EMDR kunnen we gebruik maken van andere therapievormen of technieken: ontspanningsoefeningen, cognitieve therapie, Mindfulness etc. Bij vermijding van bepaalde situaties kunnen we je eventueel op locatie begeleiden. Denk hierbij aan het autorijden na een ernstig ongeluk.