Je hebt een groot verlies geleden. De klap voelt te groot om aan te kunnen. Vertwijfeling, angst, verdriet, pijn, boosheid en schuldgevoel kunnen elkaar afwisselen. Het verlies van een dierbare kan een traumatische ervaring zijn die je hele basis aantast. Het is onmogelijk om zomaar even verder te gaan. Het vergt heel wat revalidatie voordat je weer hersteld bent.
Rouw is de prijs die we betalen voor liefde. PsyExperts helpt!
Een rouwproces verloopt meestal in de volgende fasen
1. Ontkenning: Je hebt de neiging om de volle werkelijkheid gevoelsmatig te ontkennen om die vervolgens slechts in kleine brokken door te laten.
2. Protest of boosheid: Wat is er precies fout gegaan en wie kun je daarvoor verantwoordelijk houden? Met veel boosheid, huilen, schreeuwen en soms zelfs wraakgevoelens.
3. Onderhandelen en vechten: Jezelf doelen stellen of beloften doen. Je probeert gevoelsmatig iets terug te winnen door nieuwe dingen te doen of door anders te leven.
4. Depressie: Je kunt niet meer ontsnappen aan het verdriet en voelt je neerslachtig of zelfs depressief. Je voelt je down en sluit je af voor contact met anderen. Misschien ga je ook wel teveel drinken of andere dingen doen die verdoven.
5. Aanvaarding: Je legt je neer bij het verlies en gaat kijken hoe je verder kunt zonder je geliefde.
Iedereen staat voor zijn eigen unieke ‘rouwarbeid’ die je kunt opdelen in 4 taken:
Deze taken lopen door elkaar heen. De ene taak hoeft niet voltooid te zijn om aan de andere te beginnen. Taken kunnen opnieuw een rol spelen wanneer in een andere periode van je leven nieuwe facetten van het verlies naar boven komen.
En ook al zijn de verschillende taken herkenbaar bij de meeste mensen, ze verlopen niet bij iedereen volgens eenzelfde patroon.
Vaak verloopt rouw in bovenstaande fasen. Het is een manier om door het proces heen te komen en niet emotioneel in paniek te raken. Rouw is niet in tijd te vangen maar meestal merk je dat de scherpste kantjes er langzaam vanaf gaan. Vaak nadat er een jaar voorbij is want dan zijn alle belangrijke gebeurtenissen een keer gepasseerd. Maar soms blijf je erg hangen in de pijn met de bijbehorende gevoelens. Lukt het maar niet om het langzaam een plek te gaan geven. Dan dreigt ‘verstoorde rouw’.
We kunnen je verdriet niet wegnemen. Een groot verlies brengt helaas verdriet met zich mee. Wat we wel voor je kunnen doen: je steunen, open staan voor je verhaal en je verdriet. Samen kijken we hoe je het voor elkaar kunt krijgen om het rouwproces goed te doorlopen zonder in paniek of moedeloos te raken. Extreme gevoelens en daaraan gekoppelde denkbeelden kunnen we je helpen verwerken. We kijken welke begeleiding bij jou als persoon past.
Ga naar het verdriet toe in plaats van ervan af! Zoek steun, praat erover. Neem er genoeg tijd voor maar stap er ook regelmatig uit en zoek afleiding. Voor het praten, maar ook voor eventuele verwerking van extreme gevoelens kun je ook bij een therapeut terecht.
Rouw is voor iedereen anders en er zijn daarom ook verschillende manieren om bezig te gaan met rouwverwerking. Wat het beste werkt, is erg persoonlijk en zal daarom afhankelijk zijn van jouw behoeften.
Veelvoorkomende therapieën voor rouwverwerking zijn gesprekken met een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in rouw, waarbij technieken zoals cognitieve gedragstherapie of psychodynamische therapie worden gebruikt om gevoelens en gedachten rondom het verlies te verwerken. Groepstherapie kan ook nuttig zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om ervaringen te delen met anderen die ook weten hoe het is om iemand dierbaars te verliezen. Het is belangrijk om samen met een professional te bepalen welke therapievorm het beste bij jouw situatie past.
Bij rouwverwerking is het belangrijk je emoties niet te onderdrukken of te negeren. Het onderdrukken van je verdriet en emoties kan het rouwproces verlengen. Probeer ook niet jezelf af te zonderen of te isoleren, want sociale steun is ontzettend belangrijk tijdens de rouwperiode. Wees voorzichtig met het gebruik van middelen zoals alcohol of drugs omdat deze je emoties onderdrukken. Het is ook niet aan te raden jezelf te overbelasten met dagelijkse taken of verantwoordelijkheden, maar het is wel aangeraden om bezig te blijven en de dingen te doen die je normaal ook deed.
Blijf goed voor jezelf zorgen door op normale tijden naar bed te gaan en op te staan. Eet op vaste tijden en probeer zoveel mogelijk te blijven werken of activiteiten te doen die je normaal ook onderneemt. Het is ook erg belangrijk om in beweging te blijven. Zowel intensief sporten als rustige wandelingen of fietstochten zijn goed. Zorg er ook voor dat je voldoende ontspanning krijgt door dingen te doen die je plezier brengen.
Een rouwtherapeut is een specialist die je helpt bij het verwerken van verlies en rouw. Ze bieden een veilige ruimte om jouw gevoelens en gedachten te uiten en begeleiden je door jouw rouwproces.
Dit kan onder andere bestaan uit het helpen begrijpen van je emoties, het aanreiken van copingstrategieën, en het ondersteunen bij het vinden van manieren om met je verlies om te gaan. Een rouwtherapeut kan ook helpen bij het herstellen van de balans in je leven en het ontwikkelen van nieuwe manieren om je dagelijkse routines aan te passen aan je nieuwe realiteit.
Hoe lang het verdriet duurt, is voor iedereen anders. Meestal wordt het verdriet langzaam minder. Na een jaar voelen de meeste mensen zich vaak beter.
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de duur van de rouw en het verdriet. Je kunt denken aan hoe de relatie met de overledene was, de omstandigheden van het verlies en de persoonlijke veerkracht van iemand.
Het kan ook zijn dat het verdriet niet vanzelf overgaat en na een jaar nog steeds bijna net zo intens is als in het begin. Als de rouw niet overgaat, kan het zijn dat je een complexe rouwstoornis hebt. Van elke 100 mensen die een dierbare verliezen, ondervindt 5 tot 10 personen hier ernstige gevolgen van.