PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis. Acute stress na een traumatische gebeurtenis is een logische reactie. Maar als deze stress na een half jaar nog niet is weggetrokken, is er sprake van PTSS. Vaak heb je dan ook last van herbelevingen of nachtmerries. PTSS kan optreden na een breed scala aan traumatische gebeurtenissen, zoals geweld, misbruik, een ernstig ongeluk, of oorlogsgeweld. Niet iedereen die een trauma meemaakt, ontwikkelt PTSS, maar voor degenen die dat wel doen, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken.
Wij bieden hulp op maat bij traumaverwerking dus neem gerust contact met ons op!
PTSS kent verschillende symptomen die per persoon kunnen verschillen, hieronder sommen we enkel van de meest voorkomende op:
Andere symptomen die je kunt ervaren zijn bijvoorbeeld:
Als deze symptomen je dagelijks functioneren belemmeren, is het belangrijk om hulp te zoeken. PsyExperts kan je deze hulp bieden. Neem gerust vandaag nog contact met ons op. Ons secretariaat staat je met alle liefde te woord!
Bij een PTSS behandeling ga je de traumatische ervaring in gedachten herbeleven qua beelden, geluiden (ook wat er evt gezegd werd), geuren en andere sensorische ervaringen. Je traumatherapeut kan dan de traumasporen uitwissen waardoor de lading verdwijnt.
De bekendste manier om traumasporen uit te wissen is EMDR. Dit is een methodiek die in alle onderzoeken naar voren komt als zeer snel en effectief. Andere trauma verwerkingsmethodieken zijn VSDT of Brainspotting. Die werken volgens dezelfde principes maar kunnen soms nog beter aansluiten bij jou. Bij PsyExperts kijken we hiernaar.
Als de traumasporen zijn uitgewist, komt er weer ruimte om te voelen dat de gebeurtenis voorbij is. Dat je er niet als het ware nog middenin zit. Je kunt weer ontspannen en genieten. En alles weer doen wat je wil zonder de constante angst, stress of andere negatieve gevoelens. Je bent weer vrij.
Naast de PTSS behandeling (EMDR, VSDT, Brainspotting) leren we je ook om je hoofd rustig te krijgen en te ontspannen. Slaap je slecht, dan helpen we je ook op dit vlak. We kijken naar alles wat je nodig hebt om goed verder te kunnen. Je bent welkom!
De beste behandeling bij PTSS is voor iedereen anders en is afhankelijk van de aard en de ernst van de symptomen. Veelgebruikte en effectieve behandelingen zijn onder andere cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij je leert om negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen. Daarnaast is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ook een effectieve benadering bij PTSS, en helpt bij het verwerken van traumatische herinneringen.
Het is belangrijk om samen met een ervaren psycholoog een behandelplan te ontwikkelen dat het beste bij jou en jouw situatie past.
Een PTSS-behandeling richt zich op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van je dagelijks functioneren. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen je om negatieve gedachten en overtuigingen over het trauma te herstructureren en effectievere copingmechanismen te ontwikkelen. EMDR richt zich specifiek op het verwerken van traumatische herinneringen door middel van gestructureerde oogbewegingen. Tijdens de behandeling leer je ook technieken om met stress en angst om te gaan. Het doel is om je te helpen je leven weer op te bouwen en je gemoedstoestand te verbeteren.
Ja, veel mensen kunnen volledig herstellen van PTSS. Hierbij helpt het als de behandeling op tijd begint en goed wordt opgevolgd. De duur van het herstel kan voor iedereen verschillen en is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en de ernst van jouw symptomen.
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn met het proces. Sommige mensen kunnen aanzienlijke verbetering ervaren en hun symptomen goed onder controle krijgen, terwijl anderen mogelijk langere tijd ondersteuning nodig hebben.
Het kan een uitdaging zijn om goed met iemand om te gaan die PTSS heeft, maar steun kan een groot verschil maken. Als je met iemand omgaat die PTSS heeft is het belangrijk om iemand de ruimte te geven en naar iemand te luisteren zonder te oordelen. Empathie en geduld zijn hierbij erg belangrijk.
Maak geen aannames en vraag aan iemand hoe je kunt ondersteunen. Moedig hen aan om professionele hulp te zoeken en respecteer hun grenzen. Het kan ook nuttig zijn om jezelf te informeren over PTSS om beter te begrijpen wat de persoon doormaakt. Vergeet niet dat ook jij steun kunt zoeken om beter om te gaan met de impact die dit op jou kan hebben.