HSP Hoogsensitiviteit

Harde geluiden… felle lampen of zon… labeltjes in je kleding of knellende sokken… gek word je er zo nu en dan van! En als je om je heen kijkt, lijken andere mensen er toch een stuk minder last van te hebben dan jij? Hoe kan dat toch…?
Mogelijk ben je een hoogsensitief persoon (HSP): jouw zenuwstelsel is wellicht gevoeliger dan het zenuwstelsel van andere mensen. Daardoor komen externe prikkels soms een stuk harder binnen. En dat kost bakken met energie. Je hebt dan ook langer nodig om je batterij weer op te laden.
Home > HSP Hoogsensitiviteit

Inhoudsopgave

Wat is hoogsensitief? Leer omgaan met de uitdagingen

Hoogsensitief zijn betekent dat je zenuwstelsel gevoeliger is voor externe prikkels. Dit kan variëren van geluiden, geuren, en licht tot emoties en stemmingen van anderen. Als HSP verwerk je deze prikkels intenser en kost het vaak meer tijd om ze te verwerken.

Dit persoonlijkheidskenmerk is aangeboren en heeft te maken met de manier waarop je hersenen informatie verwerken. Hoewel hoogsensitiviteit geen stoornis is, kan het wel invloed hebben op je dagelijks leven en welzijn, vooral wanneer je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan.

Gelukkig zijn er veel technieken, oefeningen en tips om goed te leren omgaan met alle uitdagingen waar je als HSP’er zoal mee te maken krijgt. Bij PsyExperts zijn we als één van de weinigen in Nederland volledig gespecialiseerd in – je voelde hem al aankomen – hoogsensitiviteit. Je kunt er dus van op aan dat wij weten waar we het over hebben!

"Onze HSP therapeuten zijn ervaringsdeskundige in hoogsensitiviteit"

Hoogsensitief kenmerken

Als je hoogsensitief bent, herken je waarschijnlijk een aantal van deze kenmerken:

  • Je bent gevoelig voor fel licht, harde geluiden of sterke geuren;
  • Je raakt snel overprikkeld in drukke of chaotische omgevingen;
  • Je hebt een diepere emotionele beleving en reageert sterk op emoties van anderen;
  • Je merkt subtiele veranderingen in je omgeving op die anderen vaak ontgaan;
  • Je hebt behoefte aan tijd alleen om bij te komen na sociale activiteiten;
  • Je ervaart soms fysieke klachten, zoals vermoeidheid of hoofdpijn, door overprikkeling;
  • Als deze kenmerken herkenbaar voor je zijn, kan hoogsensitiviteit een rol spelen in hoe je de wereld ervaart.

We kunnen jou helpen met HSP door:

  • je grenzen te leren aangeven
  • beter voor jezelf te zorgen
  • jezelf te geven en meer van jezelf te houden, inclusief jouw gevoeligheden!
  • beter om te gaan met jouw eigen en andermans emoties
  • meer rust in je hoofd te krijgen
  • meer (levens)energie te krijgen
  • het leven te gaan leiden, dat jij altijd al wilde…

De sensatiezoekende HSP’er

Ben jij een gevoelig mens, met de neiging om prikkels wél op te zoeken? Dat kan ook. Er is een soort ‘subtype’ van hoogsensitiviteit, genaamd ‘high sensation seeking’ oftewel: de sensatiezoekende HSP’er. Over het algemeen is de ‘gewone’ HSP’er bedachtzaam en over het algemeen gelukkig met een rustig leventje. Hij of zij is niet erg impulsief en neemt weinig risico in zijn of haar leven. ‘High sensation seeking’ HSP’ers daarentegen hebben een uitdaging om hun prikkelingsniveau goed en stabiel te houden.

Verveling en onderprikkeling is niet goed voor de HSS-HSP’er, maar te veel prikkels en stress ook niet. De behoefte aan nieuwe ervaringen en prikkels zorgt ervoor dat hij of zij de comfortzone regelmatig verlaat, maar flinke vermoeidheid ligt dan wel op de loer! Zo heeft de HSS-HSP’er nét ietwat andere uitdagingen dan de gewone HSP’er.

De wetenschap achter hoogsensitiviteit

Uit wetenschappelijk onderzoek (universiteit van Brussel) is gebleken dat bij mensen die hoog scoorden op een test voor hoogsensitiviteit, er veel meer hersengebieden actief waren wanneer er een prikkel of informatie binnenkwam in de hersenen, dan bij mensen die lager scoorden op een test voor hoogsensitiviteit.

Hoogsensitieve personen (HSP’ers) scoorden gemiddeld ook hoger op overstimulatie (oftewel overprikkeling door externe prikkels als drukte, toetsen of spreken in het openbaar), emotionele intensiteit (intensere emotionele reacties, zowel positief als negatief) en sensorische sensitiviteit (lagere pijngrens, subtiele verschillen opmerken, last van intense prikkels als labels, felle geluiden en licht etc.). Dit laatste punt gold echter niet voor iedere deelnemende HSP’er.

Hoogsensitief behandeling

Hoewel je niet van hoogsensitiviteit hoeft te "genezen", is het belangrijk om te leren hoe je met deze gevoeligheid omgaat. Een behandeling voor HSP richt zich op het vinden van balans, zodat je de positieve kanten van je sensitiviteit kunt omarmen en de uitdagingen beter kunt beheersen.

Bij PsyExperts bieden we verschillende behandelingen voor hoogsensitieve personen, zoals:

  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Om te leren hoe je negatieve gedachten over je sensitiviteit kunt ombuigen en beter omgaat met stressvolle situaties.
  • Mindfulness: Dit helpt je om meer in het moment te leven en prikkels bewuster en rustiger te verwerken.
  • Coaching: Je leert praktische strategieën om beter om te gaan met overprikkeling en grenzen te stellen.

Met deze therapieën leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je vaardigheden om je gevoeligheid in goede banen te leiden.

Ben je klaar om beter om te gaan met je hoogsensitiviteit? Neem contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen.

Psycholoog hoogsensitief persoon; wij zijn er voor je!

Andere vraag? Neem contact op
Zoek op klacht
Zoek locatie (therapeut)
Jesse PsyExperts

Jesse

Lichaamsgerichte psychotherapie
Nijmegen - Havenweg
Specialisaties:
HSP, Midlife, Zelfacceptatie, Zelfvertrouwen, Identiteitsproblemen, Onverwerkte emoties, Onverwerkt verleden, Emotieregulatie, Zingeving
Spreektaal:
Anja PsyExperts

Anja

Psychosociaal therapeut
Nijmegen - Newtonstraat & Wijchen
Gratis parkeren
Specialisaties:
ACT, Adoptie, Burnout, Depressie, EMDR, Gezinsproblematiek, Hechting, Hoogbegaafdheid, Hoogsensitiviteit, Onrust
Spreektaal:
Julie EMDR psycholoog Elst

Julie

Psychosociaal therapeut
Elst
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, Trauma, Angst, Burn-in/out, (Chronische) Stress, Problemen rondom identiteit, Somberheid, Emotieregulatie
Spreektaal:
Eric PsyExperts

Eric

Psychosociaal therapeut
Elst & Wijchen
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, Angst, Burn-out, Depressie, Eenzaamheid, HSP, Relatieproblemen, Rouw en verlies, Trauma
Spreektaal:
Annelies PsyExperts

Annelies

Psychodynamisch therapeut
Elst & Wijchen
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, Angst, Automutilatie, Dwang, Regressietherapie, Rouw, Suïcidaliteit en Seksueel Misbruik
Spreektaal:
Psycholoog Eindhoven

Tom

Psychodynamisch therapeut
Elst & Best
Gratis parkeren
Specialisaties:
Angst, Trauma, Hypnotherapie, EMDR, Burn-out, Relatietherapie, Stress, Rouwverwerking
Spreektaal:
Giel PsyExperts

Giel

Psycholoog
Nijmegen - Newtonstraat
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, HSP, angst, trauma, tinnitus, mindfulness
Spreektaal:
Sancia PsyExperts

Sancia

Psychosociaal therapeut
Doetinchem
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, Lichaamsgerichte therapie, Psychosociale therapie, Burn-out begeleiding en re-integratie, Emotioneel lichaamswerk,
Spreektaal:
Suzanne PsyExperts

Suzanne

Psychosociaal therapeut
Arnhem - Braamweg, Elst
Gratis parkeren
Specialisaties:
EMDR, Agressie, Angst, Boosheid, Burn-out, Depressie, Geweld, Identiteit, (Seksueel) Misbruik, Paniekaanvallen, Relatie(s), Rouw, Seksualiteit, Stress, Trauma, Woede en Zingeving.
Spreektaal:
Geen resultaten gevonden.

Wat zeggen onze cliënten?

Fijn contact gehad met het secretariaat van PsyExperts die me bij de juiste therapeut hebben geplaats. Vijf sessies gehad bij Anke die me heel goed heeft geholpen met mijn hulpvraag.
K. Jacobs
Gelukkig kon ik bij PsyExperts snel terecht en werd ik vakkundig te woord gestaan. Snelle reactie en prettige manier van communicatie. Echt een aanrader!
Bram Derks
Directe focus op gecompliceerde problematiek; pas helemaal aan het eind van de geschetste problematiek commentaar geven; bruikbaar advies met een verrassende invalshoek.
Hans Takken

Veelgestelde vragen

Andere vraag? Neem contact op

Hoogsensitieve personen reageren sterker op prikkels zoals geluid, licht, geuren en emoties. Ze ervaren vaak een diepere beleving van situaties en kunnen snel overprikkeld raken. Kenmerken zijn onder andere: gevoeligheid voor externe prikkels, een sterk empathisch vermogen en de behoefte aan rust na drukke situaties.

Therapieën zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en mindfulness helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van hoogsensitiviteit. Begeleiding van een psycholoog kan je ondersteunen bij het vinden van balans en leren omgaan met prikkels.

Nee, hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en geen aandoening. Je kunt echter wel leren hoe je beter met je gevoeligheid om kunt gaan, zodat je minder last hebt van overprikkeling.

Hoogsensitiviteit kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals sneller overprikkeld raken, moeite hebben met drukke omgevingen of sterke emoties van anderen intens ervaren. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress en soms zelfs lichamelijke klachten.

Neem contact op

Secretariaat spreken?
PsyExperts heeft gespecialiseerde therapeuten en psychologen met veel ervaring. Wij werken resultaatgericht vanuit bewezen therapievormen. Bij ons ben je geen nummer maar iemand die wij graag helpen, met welke hulpvraag dan ook.
Copyright 2024
 | Design en ontwikkeling door Lap Marketing
Hulp nodig?