Als je geluk hebt, is er alleen sprake van wat burn-out verschijnselen. Dan kan de schade nog beperkt worden door snel hulp te zoeken. Maar misschien heb je de signalen al te lang genegeerd en ben je in een burn-out beland. Dan kun je niet ‘even bijtrekken en weer door’. Dan ben je flink opgebrand en kan het herstel lang duren. Voorlopig krijg je de energie die je eerder had niet terug. Dit zul je moeten accepteren, hoe moeilijk dat ook is.
"Een burn-out is geen teken van zwakte, maar een teken dat je te lang sterk bent geweest"
Naast de structurele overbelasting zijn er waarschijnlijk ook andere dingen gebeurd die een rol gespeeld hebben of nog steeds een rol spelen en waardoor je je gefrustreerd, teleurgesteld, ontmoedigd, verdrietig, schuldig, bang of boos voelt. Misschien voel je veel stress en pieker je veel. Hierdoor kun je moeilijk ontspannen en genieten en ga je slechter slapen. Ook je relatie of andere contacten kunnen onder druk komen te staan. Hierdoor kom je nog meer in een stress stand waardoor je in zo’n vicieuze cirkel komt!
Helaas! Als je te ver bent gegaan lukt dit niet meer. Dan is je systeem te diep aangetast. Er zit roest in de tank en die roest kom je voorlopig nog wel even tegen. Maar je kunt bij stap 1 beginnen: accepteren dat het niet langer gaat en je nu echt goed voor jezelf moet gaan zorgen. Weg van de stress en bijtanken. Hoe langer je hiermee wacht hoe groter de schade. Een lichte burn-out duur 2 tot 3 maanden; een gemiddelde een half jaar en een ernstige 2 tot 3 jaar (!) met blijvende restverschijnselen. Hoe sneller je ingrijpt hoe lichter de burn-out.
Om dit voor elkaar te krijgen moet je de boel rigoureus omgooien. Het is nodig om:
Bij PsyExperts weten we wat je doormaakt en hoe moeilijk het is om hier uit te komen. We zullen begrip hebben en je steunen maar ook duidelijke richtlijnen geven: herstellen is herstellen! We nemen een stukje van je over als jij het zelf niet overziet. Als je meegaat in ons programma zul je op de snelst mogelijk manier herstellen. Je mag nu loslaten en doen wat goed voor je is. We kijken samen waar je baat bij hebt: ontspanningstraining, inzichtgevende therapie, energieschema’s, cognitieve gedragstherapie of Mindfulness.
Wie zich vitaal voelt is fysiek en mentaal beter in balans. Je gaat gemakkelijker met stressvolle situaties om, zowel privé als in het werk. Soms is langdurige stress niet te vermijden en speelt het ongemerkt een steeds grotere rol in je leven. Het kan zelfs zo ver gaan dat je opgebrand raakt (een burn-out), sombere gedachten krijgt en je je eventueel ziek moet melden. PsyExperts helpt je om weer in balans te komen!
Je hebt waarschijnlijk een burn-out als je je zowel emotioneel als fysiek volledig uitgeput voelt. Het kan lijken alsof je jezelf hebt opgebrand. Mensen met een burn-out ervaren vaak extreme vermoeidheid, zelfs na een goede nachtrust. Je kunt merken dat je prestaties afnemen en dat je moeite hebt om je te concentreren. Daarnaast kunnen negatieve gevoelens over je werk toenemen, wat de situatie nog zwaarder maakt. Fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagproblemen of spierpijn komen ook vaak voor bij een burn-out.
Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk om snel hulp te zoeken om verdere uitputting te voorkomen. Je hoeft niet te wachten tot je volledig opgebrand bent. Wij staan klaar om je te helpen weer grip te krijgen op je gevoelens en jouw burn-out aan te pakken!
De beste therapie voor een burn-out hangt af van jouw persoonlijke situatie en klachten. Omdat elke burn-out anders is, moet de behandeling op maat worden afgestemd. Veelgebruikte behandelmethoden zijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en mindfulness.
Bij CGT leer je niet-helpende gedachten en gevoelens te herkennen en uit te dagen, wat helpt bij het stellen van grenzen. Niet-helpende gedachten en gevoelens spelen vaak een grote rol bij het niet goed kunnen aangeven van grenzen. ACT richt zich daarentegen op het accepteren van deze gedachten zonder er direct op te reageren, zodat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is in je leven.
Mindfulness helpt je om meer in het moment te leven en beter om te gaan met stress, door je bewust te maken van je gedachten en gevoelens zonder erdoor overweldigd te raken.
Welke therapie het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de uitdagingen die je ervaart. Samen met een therapeut kun je ontdekken welke aanpak het meest effectief voor je is.
Het eerste wat je moet doen, is accepteren dat je een burn-out hebt. Het is belangrijk om je te realiseren dat je lichaamelijk en mentaal uitgeput bent en dat het tijd is om rust te nemen. Begin met het luisteren naar je lichaam en zoek de balans tussen inspanning en ontspanning. Je zult waarschijnlijk meer rust nodig hebben in de komende periode, dus leer je eigen grenzen kennen en respecteren.
Het vinden van een goede balans tussen rust, structuur, regelmaat en leuke activiteiten kan lastig zijn, maar is belangrijk voor je herstel. Het is daarbij belangrijk om tijd te maken voor ontspanning, maar ook om een routine te vinden die je helpt om weer grip te krijgen op je leven.
Mindfulness kan enorm helpen door je te leren om meer in het moment te leven en beter om te gaan met stress. Daarnaast is voldoende beweging en een gezonde voeding essentieel. Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau verhogen en je stemming verbeteren, terwijl een gebalanceerd dieet je lichaam van de nodige voedingsstoffen en dus energie voorziet.
Kortom, het herstel van een burn-out vraagt om zelfzorg, het stellen van grenzen en het vinden van een gezonde balans in je leven. Dat is niet perse makkelijk, en dat hoef je ook niet alleen te doen. Wij helpen je daar graag bij. Samen zorgen we ervoor dat het met jou weer goed gaat!
Herstel van een burn-out kan voor iedereen anders zijn en daarom variëren van enkele maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van de ernst van de burn-out en hoe snel je hulp zoekt. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken van hulp; je hoeft niet te wachten tot je letterlijk opgebrand bent voordat je actie onderneemt.
Hoe lang het duurt om te herstellen van een burn-out is daarom ook voor iedereen anders en kan variëren van enkele maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van hoe erg jouw burn-out is en hoe snel je hulp zoekt. Maar je hoeft het niet alleen te doen; wij helpen je graag, zodat jij je snel weer fijn voelt!