• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

EMDR in Eindhoven en Best

Je zoekt een EMDR-therapeut in de regio Eindhoven en Best ? Goed dat je deze stap gezet hebt. Je hebt waarschijnlijk veel last van wat je hebt meegemaakt en nu kun je daar op de snelst mogelijke manier verlichting in krijgen.

Wat is EMDR en hoe werkt het?

EMDR is een traumaverwerkingstherapie waarbij je wordt afgeleid terwijl je traumatische ervaring wordt opgeroepen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe EMDR werkt, maar wel dàt het werkt. De theorie die de meeste aanhangt heeft om de werking van EMDR te verklaren is de werkgeheugen-theorie: het werkgeheugen ververst steeds de emotie die gekoppeld is aan een gebeurtenis. Als je die koppeling verijdelt door afleiding via je zintuigen, wordt er eigenlijk een neutraal gevoel aan de gebeurtenis gekoppeld en verdwijnt langzaam de lading.

Bij welke klachten helpt EMDR?

Bij alle ervaringen die je emotionele schade hebben berokkend. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk of een bedreiging. Maar ook een reeks aan gebeurtenissen zoals huiselijk geweld of pesterijen. Het gaat dan om situaties waarbij je je in gevaar of belaagd hebt gevoeld of waarbij je walging hebt ervaren. Het heeft je gevoel van veiligheid, eigenwaarde of controle aangetast. Maar EMDR kan ook heel goed helpen bij ‘opvoedingsschade’, angsten, stress, depressie, rouw- en verlies of psychosomatische klachten.

Hoe gaat dit in de praktijk?

    1. De voorbereiding
      Eerst kijken we wat de schade is en wanneer je er last van hebt. Vervolgens kijken we welke negatieve boodschap er aan de gebeurtenis vast hangt. Welke gedachte komt er in je op als je aan de gebeurtenis denkt: ik ben onveiligheid, ik ben minderwaardig of ik ben machteloos? Of is het iets anders? Wat voel je dan voor emotie en waar voel je die in je lichaam? Als de puzzel compleet is kunnen we aan de slag. Maar eerst geven we je iets in handen, mocht de spanning teveel worden: ontspanningstraining, Mindfulness-technieken of een ‘veilige plek’ oefening.
    2. De uitvoering
      In de daarop volgende sessie(s) gaan we naar de beladen gebeurtenis toe. Je wordt tegelijkertijd afgeleid door geluiden (via een hoofdtelefoon) en/of een bewegend iets (bijvoorbeeld een hand die heen een weer gaat). Je zoekt in met je aandacht steeds weer het beeld op waar de lading aan gekoppeld is en gaat hiermee net zolang door tot de lading ontkoppeld is.

Waarom werkt onze aanpak?

Wij combineren EMDR met Mindfulness. Hierdoor kun je beter voelen waar de emotie in je lichaam is opgeslagen en kun je beter bij die emotie blijven met je aandacht. Ook helpt Mindfulness je om te gaan met de emoties die je kunt ervaren tussen twee EMDR-sessies in.

Welk resultaat mag je verwachten?

Hoeveel sessies we nodig hebben is niet vooraf aan te geven maar vaak is er al binnen 3 of 4 sessies resultaat. Je hebt dan het gevoel dat je echt iets los hebt gelaten. Soms wordt er wel resultaat bereikt maar heeft het nog wat tijd nodig om een plek te krijgen. De weg is hiervoor dan vrij, je blijft de schade niet steeds verversen. Het resultaat is niet alleen wonderbaarlijk snel en goed maar ook nog eens blijvend.