• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

EMDR Arnhem

Je hebt iets ergs meegemaakt en lijdt daar onder. Goed dus dat je deze stap zet. EMDR is de beste manier om je van je last te verlossen. Kijk hier hoe het allemaal werkt.

Waarbij helpt EMDR?

EMDR wordt het meest gebruikt bij trauma’s: gebeurtenissen waarbij je je in levensgevaar was, grote afschuw hebt gevoeld of waarbij je lichamelijke integriteit in gevaar was. Denk bijvoorbeeld aan een ernstig ongeluk, een bedreiging, een verkrachting, misbruik, huiselijk geweld, een aanslag of een overval. Maar ook als je niet veilig was of niet gezien werd in je gezin van herkomst of als je gepest of buitengesloten werd kan EMDR goed helpen. Of bij rouw, angst of stressklachten. Kortom, bij alle emoties die niet natuurlijk afvloeien.

Gaat het niet vanzelf over?

Als de gebeurtenis net heeft plaatsgevonden is het de vraag of je al moet ingrijpen. Je kunt dan eerst je natuurlijk herstellend vermogen een kans geven. Maar soms blijft de lading heel hoog en kun je moeilijk verder. Je systeem blijft de herinnering levend houden, alsof de gebeurtenis nog steeds plaatsvindt. Dan is het goed om in te grijpen met EMDR, anders loopt de schade steeds verder op.

Hoe werkt EMDR?

EMDR zorgt ervoor dat de gedachten en emoties die gekoppeld zijn aan de situatie losgelaten worden. Door aan het meest beladen beeld van de gebeurtenis te denken komt de emotie boven. Deze emotie wordt ontladen en de afleiding door de EMDR zorgt ervoor dat de koppeling niet opnieuw gemaakt wordt. Je wordt door een handbeweging, geluiden of tikken op je been steeds naar het hier en nu getrokken waar de gebeurtenis voorbij is en dus niets meer aan de hand. Hierdoor wordt er een neutrale ‘boodschap’ aan de gebeurtenis gekoppeld die de oude, negatieve boodschap vervangt.

De sessies

Bij de intake waarbij wordt er gekeken wat er aan de hand is, wanneer je last hebt van de gebeurtenis en hoe het zou zijn als je de lading los zou kunnen laten. Vervolgens wordt het meest beladen beeld gezocht, de negatieve gedachte die eraan gekoppeld is en waar in je lichaam je dan welke emotie voelt. Om goed voorbereid te zijn op de emoties die opgewekt worden wordt je een ontspanningsoefening aangeleerd. Zeker handig als je tussen twee sessies in nog lading voelt.

Resultaat

De resultaten van EMDR zijn wonderbaarlijk. Geen enkele andere therapievorm kan je zo goed en snel helpen bij je trauma. Na een paar sessies is dit resultaat vaak al bereikt. Heel soms gaat er nog wat tijd overheen voordat de gebeurtenis helemaal een plek heeft gekregen maar de ergste spanning is er dan in ieder geval al af.

EMDR bij psyexperts werkt

Onze EMDR-therapeuten zijn tevens Mindfulness-trainers. Mindfulness zorgt voor een betere focus op het lichaam en kan eventuele weerstand verminderen. Zo bereik je nog beter de onderliggende emoties en kan de EMDR goed zijn werk doen. Ervaar het!