• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Angststoornis

Een angststoornis is een niet-reële angst die gekoppeld is aan een object of een situatie, waaronder je erg lijdt. Je gevoel van veiligheid is ernstig aangetast en ook al weet je misschien dat je niet in gevaar bent, toch voelt dit zo en je veiligheidssysteem reageert navenant. De angst zelf is erg belastend maar het grootste probleem is de paniek die ontstaat als je die angst voelt.

Hoe kan een angststoornis ontstaan?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Sommige mensen hebben al een lagere basisveiligheid dan anderen door een stukje persoonlijkheid of door negatieve ervaringen. Een sociale fobie, een lichamelijke aandoening, alcohol of drugs, teveel stress in te korte tijd, een traumatische gebeurtenis of een burn-out kunnen de laatste zet geven richting angststoornis.

Wat doet dit met je?

Je hoofd zegt dat je die angst niet aankunt, dat je gek wordt of doodgaat en dat je er dus meteen vanaf moet. Daardoor wordt het van kwaad tot erger en je krijgt een paniekaanval. Dit kan gepaard gaan met angstreacties als blokkeren, trillen, zweten, hartkloppingen, hyperventilatie. Vervolgens ontwikkel je steeds meer angst voor de angst. De angstaanvallen komen dan steeds vaker voor. Omdat je steeds meer het gevoel hebt dat je in gevaar bent ga je steeds minder ontspannende of afleidende dingen doen. Je zit in zo’n vieze cirkel. En dan is er vaak het onbegrip van je omgeving. Die snapt je probleem niet want ‘er is toch niets aan de hand’ en je kunt toch gewoon….’. Dit maakt het allemaal nog moeilijker. Het kan zijn dat je je sociaal gaat terugtrekken

Wat heb je nodig?

In paniek doe je vaak net wat verkeerd voor je is. Denk aan iemand die dreigt te verdrinken. Die gaat om zich heen slaan in plaats van zich rustig te laten redden. De oplossing zit hem dan ook in het tegenovergestelde te doen van wat je hoofd zegt: niet van de angst af moeten en wel nu maar de angst toelaten tot de bui overgaat. En als je dat kunt zijn er nog mogelijkheden om actief in te grijpen. Een psycholoog kan bij dit hele proces helpen. Tevens kijkt deze wat de oorzaak is van de angststoornis zodat die ook aangepakt kan worden.

Contact met Psyexperts

Wil jij contact opnemen met Psyexperts over de mogelijkheiden bij ons, of heb je een vraag? Dat kan via de contactpagina op psyexperts. Heb je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan hieronder je gegevens achter.