• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Angst voor ziektes

Angst voor ziektes, oftewel hypochondrie, is iets waar vaak grappen over wordt gemaakt. Een hypochonder wordt gezien als iemand die zich aanstelt. Maar niets is minder waar. Hypochondrie is een serieuze aandoening. Het heeft gevolgen voor het dagelijks leven. De angst dat er iets mis is, is altijd aanwezig. Het beheerst de manier van denken. Elk pijntje wordt uitvergroot tot een ernstige ziekte. Hierdoor neemt het gevoel van paniek weer toe. Het is een denkwijze waar de hypochonder zelf niet meer uit komt.

Lichamelijke bijverschijnselen van hypochondrie

Hypochondrie komt bij zo’n 4 tot 6 procent van de mensen voor. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol bij het ontwikkelen van de aandoening. Maar wat precies de oorzaak is, is niet bekend. Iemand met angst voor ziektes is steeds gericht op zijn of haar eigen lichaam. De hypochonder hoeft maar iets te voelen of het wordt meteen een groot probleem. De meeste mensen staan amper stil bij kramp of hoofdpijn. Hypochonders gaan zich hier juist op fixeren. Deze fixatie wekt angst en paniek op. Hierdoor ontstaan er weer andere, lichamelijke, verschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie of tintelingen. Dit versterkt alleen maar het idee dat er toch echt iets ernstigs aan de hand moet zijn. Het is lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Het gevaar van zelf onderzoek doen

Een hypochonder leeft in constante angst en nervositeit. Dit gevoel wordt nog eens extra gevoed door zelf op onderzoek uit te gaan. De hypochonder is er van overtuigd een ernstige ziekte te hebben en wil daar alles over weten. Daarom gaan ze op zoek naar bewijzen. Internet is een bron van informatie. Wat ze hier lezen, versterkt vaak alleen maar het gevoel dat het niet goed is. Van elk klein symptoom is een ernstige ziekte te maken. Een kleine steek in de borst duidt op hartfalen en die ene vlek is vast en zeker kanker. Zelf onderzoek doen is de ideale voedingsbron voor een hypochonder. De angst en panier neemt nog meer toe.

De angst van een hypochonder

De angst om een ernstige ziekte te hebben, is nergens op gebaseerd en ongegrond. Maar voor het gevoel van de hypochonder zelf, is het levensecht. Zelfs onderzoeken die uitwijzen dat er niets aan de hand is, zijn niet genoeg. Een hypochonder kan de angst niet loslaten. Hoe duidelijk de medische bewijzen ook zijn. De constante angst voor een ernstige ziekte laat zich niet overtuigen door de rede van een arts. Soms zorgt het voor tijdelijke verlichting, maar uiteindelijk steekt de angst weer de kop op. Toch is er wel degelijk iets aan de hand. Niet lichamelijk, maar hypochondrie is een psychische aandoening. Alleen met behulp van een psycholoog kan de angst overwonnen worden.

Angst overwinnen met een psycholoog

Hoewel een hypochonder geen ernstige lichamelijke ziektes heeft, moet hij of zij wel behandeld worden. Het is moeilijk om deze mensen op andere gedachten te brengen. Een simpele geruststelling van de arts is niet voldoende. Een goede psycholoog kan hierbij helpen. Het probleem wordt op een dieper niveau aangepakt. De angst voor ziektes moet overwonnen worden door minder gefocust te zijn op het lichaam. De psycholoog kijkt naar ieders persoonlijke situatie en stelt een aangepast behandelplan op. De juiste begeleiding zorgt voor vooruitgang. Ook als er een terugval is, is dat op te lossen. Een leven zonder angst voor ziektes is voor iedereen mogelijk.

Wat vind je van dit artikel? Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Heb je zelf kennis over dit onderwerp? Reageer hieronder.