• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Angst voor mensen

Je voelt je voortdurend angstig in sociale situaties. Je hebt het idee dat de mensen om je heen je bekijken en negatief beoordelen. Dit gevoel is zo onprettig, dat je het liefst contact met anderen mijdt. Dit is een typisch geval van mensenvrees. En deze angst heeft een grote impact op het dagelijks leven.

Sociale fobie

Mensenvrees is een vorm van sociale fobie. Wie hier aan lijdt, is bang voor het oordeel van andere mensen. Ze weten zeker dat ze nagestaard of uitgelachen worden. En ze zijn er van overtuigd dat anderen negatief over hen denken. Dit idee is maar moeilijk uit het hoofd te krijgen. De enige manier om aan een negatieve beoordeling te ontsnappen, is door sociale situaties te vermijden. Als er geen andere mensen zijn, kunnen ze ook geen mening over je hebben. Met als gevolg dan mensenvrees je aan huis kluistert.

Angst om te falen

Angst voor mensen komt voort uit een angst om te falen. In een sociale omgeving beoordelen we elkaar nu eenmaal, bewust of onbewust. Lijd je aan deze fobie, dan heb je een irreële angst voor wat anderen van je denken. Je wilt niet falen, maar je weet zeker dat je dat wel gaat doen. Deze faalangst wordt vaak aangewakkerd door een traumatische ervaring uit het verleden. De makkelijkste manier om geen mensenvrees te ervaren, is door zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Maar daarin ligt ook meteen het probleem. We leven nu eenmaal in een sociale maatschappij. Menselijk contact is onmisbaar in het dagelijks leven. Als je dit wilt ontlopen, betekent het dat je niet buiten de deur kunt werken. Ook studeren, sporten of uit eten gaan, is een te grote opgave. Een normaal leven opbouwen, is bijna niet mogelijk.

Een groeiende angst

Net als bij andere fobieën kan mensenvrees zich lichamelijk uiten. Blozen, trillen en zweten zorgen voor een nog ongemakkelijker gevoel. Daardoor raak je er nog meer van overtuigd dat anderen negatief over je denken. Sociale situaties vermijden, lijkt dan de beste oplossing. Maar hoe verleidelijk dit ook is, het vergroot de angst alleen maar. Er komen geen positieve ervaringen bij die je fobie verminderen. Hierdoor neemt de angst voor mensen alleen maar grotere proporties aan. Het wordt dan steeds moeilijker om weer terug te keren naar een normale sociale situatie.

Hulp van een psycholoog

Er is een grote groep mensen die sociale contacten niet zo makkelijk vindt. Maar dat hoeft niet meteen een grote belemmering te zijn. Pas wanneer het extreme vormen aanneemt en je niet meer normaal kunt functioneren in de maatschappij, heb je echt een probleem. Professionele hulp helpt je om de fobie de baas te worden. Mensenvrees is namelijk prima te behandelen. Je leert op een meer positieve manier naar jezelf en anderen te kijken. Zo voel je je weer vrij om een actief en sociaal leven te leiden.

Wat vind je van dit artikel? Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Heb je zelf kennis over dit onderwerp? Reageer hieronder.