• Ons team van therapeuten staat voor jou klaar || Géén wachtlijst || Ook beschikbaar in de avonduren

Angst om alleen te zijn

Je bent alleen in een kamer of in huis. Je weet dat dit maar tijdelijk is maar toch activeert het iets. Je hart begint als een razende te kloppen en je wordt kortademig. Je raakt volledig in paniek. Klinkt dit wat overdreven? Dat is het niet voor mensen die leiden aan monofobie.

Het lichaam reageert op angst

De ene persoon kan beter alleen zijn dan de ander. Hoewel niet iedereen het altijd even leuk vindt om alleen te zijn, is er verder niet aan de hand. We hebben niet voortdurend anderen om ons heen nodig om goed te kunnen functioneren. Bij mensen met monofobie wordt het echt een probleem. De angst om alleen te zijn is zo sterk dat het lichaam er op reageert. De ene persoon durft geen moment alleen te zijn terwijl de ander wat minder snel in paniek raakt. Maar altijd komt er een moment dat de fobie de overhand neemt. Welke symptomen dan opspelen en in welke mate, verschilt per persoon. Maar de symptomen die een rol spelen, komen overeen met alle andere fobieën. Een extreem paniekgevoel, kortademigheid en hartkloppingen komen veel voor. Maar ook zweten en misselijkheid kunnen tot de symptomen behoren.

De invloed op het dagelijks leven

Monofobie is maar moeilijk te begrijpen voor mensen die hier geen ervaring mee hebben. Maar voor iedereen die er mee te maken krijgt, is het een serieus probleem. Deze extreme angst om alleen te zijn, heeft veel invloed op het dagelijks leven. Normaal functioneren valt niet mee. Net als met elke andere fobie, is iemand met monofobie hier voortdurend mee bezig. De angst om alleen te zijn, zit altijd in het achterhoofd. En dat terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Toch is het moeilijk om deze irreële angst onder controle te krijgen.

Extreem gehechtheid

Bij mensen met monofobie gaat het er niet alleen om dat er anderen in de ruimte zijn. Het is belangrijk dat dit personen zijn waar ze aan gehecht zijn. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel. Monofobie heeft daarom niet alleen een grote invloed op de persoon zelf, maar ook op mensen uit de omgeving. Hoe het precies ontstaat, is niet bekend. Wel is het vrij zeker dat het iets te maken heeft met ervaringen in het verleden. Toch ontwikkelt lang niet iedereen met een traumatische ervaring deze fobie. Gelukkig maar, want het leven met monofobie is lastig.

Het doorbreken van een vicieuze cirkel

Met monofobie is alleen zijn bijna onmogelijk. Door de paniek die ontstaat, wordt de angst alleen maar groter. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Monofobie is een psychische angst. Therapie helpt om deze angst te relativeren en ermee om te gaan. Het is belangrijk om te ontdekken dat alleen zijn helemaal niet zo eng is. Het brein heeft het groter gemaakt dan het is. Met behulp van therapie kun je weer genieten van die kleine momenten voor jezelf.

Wat vind je van dit artikel? Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Heb je zelf kennis over dit onderwerp? Reageer hieronder.